Hissa samernas flagga!

Låt samernas flagga synas i alla kommuner den 6 februari!

Samerna är en del av hela Sverige, oavsett var vi bor. Därför anser vi att alla kommuner bör inkludera den samiska nationaldagen 6 februari i sina riktlinjer för flaggning. Flaggdagen utgör ett tillfälle att uppmärksamma och lära om samisk kultur och derasledarskap i att förverkliga en hållbar framtid.

Att hissa den samiska flaggan den 6 februari är ett ställningstagande för mångfald och demokrati! Det innebär ett erkännande av samerna och deras betydelse för vårt land, både historiskt och för framtiden. Det uttrycker en vilja att lära mer om det samiska folket, liksom en vilja att vända historiska orättvisor. Det står även för en önskan att lära av samernas erfarenheter av att leva i fred med jorden, i arbetet för att förverkliga ett långsiktigt hållbart samhälle. 

Du kan vara med och göra skillnad genom att fråga din kommun om riktlinjerna för flaggning. Ifall det behövs kan du skicka in ett medborgarförslag om att kommunen alltid hissar den samiska flaggan den 6 februari. Du kan även komplettera med ett medborgarförslag om att synliggöra och lära om samisk kultur, inklusive synen på hållbarhet och andra aktuella samhällsfrågor. Du kan dessutom be exempelvis lokala skolor och arbetsplatser att uppmärksamma dagen.

Mer bakgrund: Det enda urfolket i Sverige och Europa.

Samerna är inte bara ett av vårt lands fem minoritetsfolk utan det enda urfolket i Sverige och Europa. Det moderna Sveriges välfärd har till stor del byggt på naturresurser från Sápmi, samernas land i norr. Urfolkens kulturer och kunskaper är viktiga för att förverkliga omställningen till en hållbar planetär kultur, inte minst de globala målen.  

Sametinget har som första folkvalda organ i Europa ställt sig bakom deklarationen om Moder jords rättigheter, som står för behovet att åstadkomma en balanserad och respektfull relation mellan människan och resten av skapelsen. De har förmedlat att urfolkens rättigheter hänger samman med naturens rättigheter. Så här uttryckte sig sametingsledamoten Marie Persson Njajta när beslutet togs den 28 maj 2018:

”[Motionen] ifrågasätter synsättet där människan hela tiden ställer sig över naturen. Naturens rättigheter handlar om att det behövs ett paradigmskifte till det synsätt där människan ser sig som en del av naturen, det vill säga ett mer urfolksmässigt sätt att förhålla sig till naturen som handlar om att vi tillhör våra marker, våra vatten och våra landskap.”

Vill du ha inspiration kring hur du kan kontakta din kommun så rekommenderar vi dig att läsa brevet och uppmaningen från förra årets manifestation: https://docs.google.com/document/d/1QBAiQCTzNOs6WUEHJMpGXluD9zjQVfiVOCrprpGe5yE/edit?usp=sharing

Samlas på det sätt som är möjligt i dessa tider och fira dagen tillsammans. Informera dig, se en dokumentär, spela samisk musik och har du en flaggstång, hissa flaggan du med. Vi välkomnar också ditt deltagande i detta uppror genom att berätta om ditt engagemang på tex sociala medier. På samernas nationaldag kan du posta en bild på den samiska flaggan för att skapa uppmärksamhet och medvetenhet.

Denna bild tagen av Carmen Blanco Valer är välkommet att användas:

Varje handling, liten som stor gör skillnad!

Tack för ditt medskapande! / Ekopedagogiska föreningen

Ps. På facebook kan du även delta i detta event: https://fb.me/e/RHq0oOJj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: